DSCF2408

KUCHNIA SZPITALNA

DZIAŁ ŻYWIENIA W SZPITALU

 

Dział żywienia w szpitalu jest bardzo ważnym elementem w procesie leczenia pacjentów. Każdy etap od przygotowania posiłków , do dystrybucji na oddziały szpitalne ma istotne znaczenie. Morąski szpital, jako jeden z nielicznych w województwie posiada własną kuchnię, przeprowadzając analizę ekonomiczną oraz mając na uwadze jakość przygotowywanych posiłków uważam to za dobre rozwiązanie. Posiadanie własnej kuchni wiąże się również ze spełnieniem wymagań sanitarno-epidemiologicznych. W tym celu była konieczność podjęcia wielu działań zarówno w pomieszczeniach kuchennych, dystrybucji jak również kuchenek oddziałowych.

 

DSCF2384

REMONTY POMIESZCZEŃ KUCHENNYCH

I tak sukcesywnie przeprowadzone zostały remonty pomieszczeń kuchennych, wymieniany jest stary sprzęt, na nowoczesne urządzenia technologiczne , spełniające wszelkie normy i zasady zaplecza gastronomicznego przystosowanego do produkcji i dystrybucji posiłków w ramach zbiorowego żywienia szpitalnego. Posiłki są dostarczane na oddziały w specjalnych, grzewczych wózkach bemarowych, które były sukcesywnie zakupywane. Zmodernizowaliśmy również kuchenki oddziałowe, polepszając ich funkcjonalność oraz wyposażając je w zmywarki przemysłowe, jesteśmy w zasadzie w końcowym etapie tych reorganizacji.

 

 

 

DSCF2401

PRZYGOTOWYWANIE POSIŁKÓW

Sprzęt to jedno, ale istotna jest również jakość przygotowywanych posiłków. W tym celu wprowadzony jest system HACCP, który pozwala, w skrócie mówiąc na analizowanie zagrożeń i podejmowanie działań naprawczych oraz procedury zarządzania jakością. Dobra jakość posiłków ma odzwierciedlenie w pozytywnych opiniach naszych pacjentów ( anonimowe ankiety satysfakcji pacjentów), jak również w kontrolach Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

 

DSCF2423

PERSONEL

Osiągnięcie takich rezultatów nie byłoby możliwe dzięki zaangażowaniu personelu pracującego w kuchni. Panie kucharki pracują od lat i gotują ze smakiem, jak u siebie w domu. Nad organizacją pracy czuwa kierownik- dietetyk Pani Marzanna Drzewiecka.   Posiłki przygotowywane są  zarówno dla pacjentów, personelu oraz na tzw wynos . Skorzystać mogą również mieszkańcy naszego miasta.

DSCF2404

DSCF2387

 

DSCF2388

ZGŁOSZENIE DO AGENCJI RYNKU ROLNEGO

Posiadanie własnej kuchni spowodowało, że Prezes Ewa Michałowska zgłosiła szpital do Agencji Rynku Rolnego, dzięki czemu  otrzymaliśmy 1,5 tony jabłek od Pana Piotra Durki z Pniew. Mało, tego  nie  jest to ostatnia dostawa.
Na pewno nie zostaną zmarnowane ofiarowane nam jabłka zostaną wykorzystane do sporządzenia dżemów, marmolad, kompotów, deserów i wielu innych potraw, które urozmaicą dietę pacjenta.

DSCF2549

DSCF2551

Print Friendly