• KUCHNIA SZPITALNA

    [heading text=”DZIAŁ ŻYWIENIA W SZPITALU” tag=”h1″ align=”left”]

     

    Dział żywienia w szpitalu jest bardzo ważnym elementem w procesie leczenia pacjentów. Każdy etap od przygotowania posiłków , do dystrybucji na oddziały szpitalne ma istotne znaczenie. Morąski szpital, jako jeden z nielicznych w województwie posiada własną kuchnię, przeprowadzając analizę ekonomiczną oraz mając na uwadze jakość przygotowywanych posiłków uważam to za dobre rozwiązanie. Posiadanie własnej kuchni wiąże się również ze spełnieniem wymagań sanitarno-epidemiologicznych. W tym celu była konieczność podjęcia wielu działań zarówno w pomieszczeniach kuchennych, dystrybucji jak również kuchenek oddziałowych.

     

    DSCF2384

    [heading text=”REMONTY POMIESZCZEŃ KUCHENNYCH” tag=”h1″ align=”left”]

    I tak sukcesywnie przeprowadzone zostały remonty pomieszczeń kuchennych, wymieniany jest stary sprzęt, na nowoczesne urządzenia technologiczne , spełniające wszelkie normy i zasady zaplecza gastronomicznego przystosowanego do produkcji i dystrybucji posiłków w ramach zbiorowego żywienia szpitalnego. Posiłki są dostarczane na oddziały w specjalnych, grzewczych wózkach bemarowych, które były sukcesywnie zakupywane. Zmodernizowaliśmy również kuchenki oddziałowe, polepszając ich funkcjonalność oraz wyposażając je w zmywarki przemysłowe, jesteśmy w zasadzie w końcowym etapie tych reorganizacji.

     

     

     

    DSCF2401

    [heading text=”PRZYGOTOWYWANIE POSIŁKÓW” tag=”h1″ align=”left”]

    Sprzęt to jedno, ale istotna jest również jakość przygotowywanych posiłków. W tym celu wprowadzony jest system HACCP, który pozwala, w skrócie mówiąc na analizowanie zagrożeń i podejmowanie działań naprawczych oraz procedury zarządzania jakością. Dobra jakość posiłków ma odzwierciedlenie w pozytywnych opiniach naszych pacjentów ( anonimowe ankiety satysfakcji pacjentów), jak również w kontrolach Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

     

    DSCF2423

    [heading text=”PERSONEL” tag=”h1″ align=”left”]

    Osiągnięcie takich rezultatów nie byłoby możliwe dzięki zaangażowaniu personelu pracującego w kuchni. Panie kucharki pracują od lat i gotują ze smakiem, jak u siebie w domu. Nad organizacją pracy czuwa kierownik- dietetyk Pani Marzanna Drzewiecka.   Posiłki przygotowywane są  zarówno dla pacjentów, personelu oraz na tzw wynos . Skorzystać mogą również mieszkańcy naszego miasta.

    DSCF2404

    DSCF2387

     

    DSCF2388

    [heading text=”ZGŁOSZENIE DO AGENCJI RYNKU ROLNEGO” tag=”h1″ align=”left”]

    Posiadanie własnej kuchni spowodowało, że Prezes Ewa Michałowska zgłosiła szpital do Agencji Rynku Rolnego, dzięki czemu  otrzymaliśmy 1,5 tony jabłek od Pana Piotra Durki z Pniew. Mało, tego  nie  jest to ostatnia dostawa.
    Na pewno nie zostaną zmarnowane ofiarowane nam jabłka zostaną wykorzystane do sporządzenia dżemów, marmolad, kompotów, deserów i wielu innych potraw, które urozmaicą dietę pacjenta.

    DSCF2549

    DSCF2551

    Leave a reply